Hageby Winkelcentrum, Zweden

“Het verschil was direct voelbaar,” zegt Peter Carlsson, servicemonteur bij het winkelcentrum Hageby Världens Centrum in Norrköping, Zweden dat in eigendom is van Steen & Strøm.

Na een grondige renovatie en uitbreiding ging Hageby Centrum in april 2010 weer voor het publiek open. Bij twee ingangen zijn draaideuren geplaatst om de horizontale tocht via deze ingangen tegen te gaan en dat is succesvol gebleken. Toch was het vermogen van het ingebouwde luchtgordijn niet voldoende om de algehele hoogte van het gebouw aan te kunnen. Hierdoor ontstond er een koude tocht en was er aanvullende verwarming nodig om een aangenaam binnenklimaat te kunnen bereiken.

Peter Carlsson was enthousiast over een oplossing met luchtgordijnen van Frico die hij op Arlanda Airport had gezien. Op www.frico.se vond hij alle informatie die hij nodig had over SF-luchtgordijnen voor draaideuren.
Het eerste contact verliep vervolgens via Bravida (contractant).
“In samenwerking met Bravida en aan de hand van een referentieobject in de omgeving van Stockholm waren we vervolgens in staat een oplossing te bieden die Steen & Strøm direct aansprak,” vertelt Jan-Olov Mattsson, verkoopmanager bij Frico.

In maart 2011 werden de nieuwe luchtgordijnen geplaatst en de impact was direct voelbaar; de tocht was verdwenen en zowel de in de draaideur ingebouwde verwarmers als de aanvullende verwarming bleken al snel overbodig.
“Het is duidelijk dat we momenteel op onze verwarming besparen. Hoewel we nu geen extra warmte via onze luchtgordijnen aanleveren, zou het maar zo kunnen dat dat hartje winter weldegelijk nodig is,” zegt Peter Carlsson.

Een van de redenen om te kiezen voor het SF-luchtgordijn van Frico is dat deze oplossing goed past bij de uitstraling van de gehele ingang. Het luchtgordijn zelf loopt rond en volgt de vorm van de deur en het roestvrije staal past goed bij de draaideur.
“De manager van het winkelcentrum was bang dat deze oplossing een nadelige uitwerking zou hebben op de aantrekkelijkheid van de ingang, maar het ziet er juist fantastisch uit. Niemand kan zien dat we luchtgordijnen hebben aangebracht, zo goed volgen ze de ‘draaibeweging'," zegt Peter Carlsson, die zo tevreden is over de installatie dat hij de oplossing al heeft aanbevolen bij collega’s van andere winkelcentra door het hele land