Luftridåer nu inkluderade som energisparande alternativ i amerikansk byggnorm

Omfattande undersökning som har publicerats av AMCA gav resultat. Nu blir luftridåer ett godkänt alternativ till att bygga vestibuler i amerikansk byggnorm IECC 2015.

I juni 2013 skrev vi en artikel kring en omfattande studie publicerad av AMCA (Air Movement and Control Association). Resultatet av studien visade att luftridåer är tre gånger så effektiva mot infiltration av luft utifrån och klart mer energieffektiva än entréer med vindfång/vestibuler. Amerikansk byggnorm IECC (International Energy Conservation Code) förordade tidigare att nya byggnader ska utrustas med ett såkallat vindfång eller vestibul för att möta kraven på energieffektivitet. Studien visade att en entré med rätt installerade luftridåer gav ett betydligt högre skydd mot infiltrerande luft än en vestibul. Luftridån som också är en billigare investering och tar minimalt med plats bevisades därför vara ett bra och hållbart alternativ till vestibuler.

Resultat blev påverkan
Resultatet av studien har nu lett till ett tillägg i byggnormen IECC’s revision för 2015. Tillägget avser att en vestibul eller vindfång inte behöver byggas om entrén är utrustad med en luftridå. Luftridån måste vara testad och godkänd enligt ANSI/AMCAs krav och installerad i enlighet med anvisningarna från tillverkaren.

Ett steg i rätt riktning
AMCA’s studie har visat att luftridåer verkligen kan spara energi. Genom det nya tillägget i byggnormen IECC 2015 kommer luftridåer att bli ett än mer accepterat alternativ i Nordamerika och kanske även andra delar av världen där energieffektivitet står högt på agendan.  Fricos luftridåer är alla testade i enlighet med standarderna ISO och AMCA.

Du kan läsa mer om AMCAs studie här


Ola Wallander
Product Area Director - Air Curtains and Heating