Varma sommarkvällar till lägsta pris

När solens värme inte räcker till får vi får hjälpa naturen på traven med värmestrålare för att kunna njuta ute av sommarkvällarna. Då är det viktigt att göra smarta val så man får maximal värme för pengarna och sparar miljön.

Finns det något härligare än att sitta ute på våren och sommaren, antingen på en härlig restaurang eller på egen altan? Ofta räcker inte värmen till utan vi får hjälpa naturen på traven med värmestrålare. Två vanliga sätt att värma är elektriska infravärmare eller gasvärmare.

Varför är det ekonomiskt och energismart att välja infravärmare istället för gasolvärmare? 

Eldar inte för kråkorna
En infravärmare är mer energieffektiv tack vare att all värme fokuserar på att värma upp ytan som i sin tur reflekterar värme tillbaka. Med en gasvärmare går en del energi åt till att värma upp den omgivande luften och energi försvinner på så vis.

Underhåll kostar
En infravärmare kräver minimalt med underhåll, till skillnad från gasvärmare där gasen tar slut och måste ersättas. Slangar och ventiler måste också rengöras regelbundet för att apparaten skall fungera ordentligt, vilket du slipper med en infravärmare.

Koldioxid – nej tack
Brinnande gasol avger också koldioxid och bidrar till växthuseffekten. Detta slipper du med en infravärmare.

Money talks
Driftkostnaden ligger även till fördel för infravärmaren. En normalstor gastub räcker vanligtvis uppåt ett halvt dygn och måste därefter ersättas. Detta kan jämföras med att infravärmaren är energieffektiv och drar snålt med el i förhållande till den värme som avges. I räkneexemplet nedan kostar det fem gånger mer att värma med gas jämfört med en elektrisk infravärmare (och detta är snällt räknat från vår sida).

Yta: 15 m2
Används 8 timmar/dag
Används 100 dagar/år

Infravärmare IHW10 (2 st) Gasinfra
2 x 1000W Gastub 11 kg: 200 kr
Eltaxa (Europeiskt genomsnitt): 2 kr/kWh Gasförbrukning: 1 kg/h
Driftskostnad per timme: 4 kr Driftskostnad per timme: 18 kr
Driftskostnad per dag: 32 kr Driftskostnad per dag: 144 kr
Driftskostnad per år: 3200 kr Driftskostnad per år: 14400 kr
=  1/5 av kostnaden jämfört med att använda gasvärmare