El eller gas? 10 skäl till att välja eldriven infravärmare till terrassen

Sommaren har äntligen kommit efter en lång vinter. Nu kommer tiden då vi spenderar allt mer tid utomhus och många restauranger har för redan ett par månader sedan öppnat upp sina uteserveringar.

 Under kvällstid blir det dock kallare ute och många använder sig av någon slags värmare för att hålla en skön temperatur även efter att det blivit mörkt. Här är 10 anledningar till varför en infravärmare är att föredra framför en gas-/gasolvärmare.

1. En infravärmare är mer energieffektiv tack vare att all värme fokuserar på att värma upp ytan som i sin tur reflekterar värme tillbaka. Med en gasvärmare går en del energi åt till att värma upp den omgivande luften och energi försvinner på så vis.

2. En infravärmare  är säkrare i drift än en gasvärmare. Detta för att du slipper hantera brandfarliga gastuber som alltid innebär en risk. Du slipper också den öppna låga som finns i gasvärmaren.

3. Den brinnande gasen i en gasvärmare är också känslig för vinddrag. Till skillnad från en infravärmare som med fördel kan installeras även där den är utsatt för väder och vind.

4. En infravärmare kräver minimalt med underhåll, till skillnad från gasvärmare där gasen tar slut och måste ersättas. Slangar och ventiler måste också rengöras regelbundet för att apparaten skall fungera ordentligt, vilket du slipper med en infravärmare.

5. En infravärmare börjar värma redan när du trycker på knappen. Du behöver inte vänta på att gasolen skall värma upp systemet innan du känner resultat.

6. I vissa utrymmen så som inglasade terrasser och balkonger kan syretillförseln vara för begränsad för att gasvärmare skall kunna användas där. Eftersom gasen brinner går det åt syre för att hålla elden levande.

7. Brinnande gasol avger också koldioxid och bidrar till växthuseffekten. Detta slipper du med en infravärmare.

8. Infravärmare är idag effektiva även vid små storlekar. Detta gör det enkelt att placera ut dem och de tar inte bort nödvändig yta från terrassen.

9. Det finns till och med infravärmare som kan placeras direkt under en markis eller ett parasoll. Något som är otänkbart med en gasvärmare då den öppna lågan är brandfarlig i närhet av textil eller andra lättantändliga material.

10. Driftkostnaden ligger även till fördel för infravärmaren. En normalstor gastub räcker vanligtvis uppåt ett halvt dygn och måste därefter ersättas. Detta kan jämföras med att en infravärmaren är energieffektiv och drar snålt med el i förhållande till den värme som avges.