Ett varmt rum med utsikt

Öppna ytor, högt i tak och stora fönster med utsikt. Det är egenskaper som många tittar efter både när det gäller allmänna lokaler och för det egna vardagsrummet.

Ord som modernt, luftigt och öppet går varma bland dagens arkitekter. Resultatet är ljusa fina lokaler, men inomhustemperaturen kan det vara lite si och så med. En installation från Frico kan stänga ute kylan samtidigt som du kan dra nytta av de positiva effekterna av många fönster.

En anledning till att det börjar kännas kallt och ruggigt inomhus är kallras från fönster. Kallras är precis som uttrycket beskriver ett ras av kyla. När glasrutan blir kall kyls den omgivande luften också ned och rasar mot golvet. Ju kallare glasytan är och ju högre upp glaset sitter, desto kraftigare kallras. Eftersom den kalla luften är tyngre än den varmare luften skapas ett kalldrag längs med golvet. När du blir kall om fötterna känner du dig också frusen i hela kroppen.

I stora allmänna lokaler med mycket fönster kan det ofta kännas extra kallt och kyligt under vinterhalvåret. Många gånger kan det upplevas kallare än det egentligen är. Värme rör sig alltid från varmt till kallt och står du nära en kall fönsterruta strömmar värme från din kropp till glaset för att jämna ut temperaturskillnaden. Anledningen till varför du blir kall är alltså inte att glaset kyler ner dig utan att du värmer upp glaset. Därför kan den temperatur som termometern visar vara rätt men den upplevda temperaturen kan vara mycket lägre, vilket leder till att lokalen uppfattas som otrivsam.

Golvvärme i taket
Ett sätt att få bukt med problemet med kallras är att installera golvvärme. Detta fungerar fint i hemmiljö även om det kan vara både dyrt och krångligt att installera. I stora allmänna lokaler eller på arbetsplatsen är det inget alternativ.

På Frico brukar vi säga att vi gör golvvärme för taket. Vilket också stämmer på sätt och vis. Våra värmestrålare monteras i taket eller ovanför ett fönster och avger värmestrålning. Värmestrålningen börjar inte värma upp något förrän den träffar en yta, i det här fallet golvet. På så vis blir golvet varmt och värmer upp lokalen underifrån utan att det bildas drag. Våra lösningar täcker allt från stora fabrikslager till det lilla kontoret. På så vis kan du skapa en komfortabel temperatur inomhus och njuta av dagsljuset samtidigt som kylan stannar utomhus.

Läs mer om Fricos värmestrålare >>