Frico är med och skapar framtidens kontor

Syftet med projektet Futurum är att skapa smarta lösningar för morgondagens arbetsmiljöer och arbetssätt. Med temperaturen som en viktig komponent i en av lösningarna blev Frico en del av projektet!

Futurum - morgondagens arbetsmiljöer och arbetssätt

Under hösten 2012 påbörjade AMF Fastigheter, Arkitekturskolan vid KTH och Konstfack samt arkitektbyrån Codesign projektet Futurum. Syftet var att skapa smarta lösningar för morgondagens arbetsmiljöer och arbetssätt. Studenternas tolkningar av framtidens kontorsmiljöer i koncept, skisser och fullskaliga modeller resulterade i en vernissage där elva olika projekt presenterades.

The Atmosphere Based Workplace - en atmosfärbaserad arbetsplats

Ett av projekten var The Atmosphere Based Workplace, ett projekt där atmosfären var i fokus. Tanken var att skapa en arbetsplats där arbetstagare, baserat på sina egna sinnen, känslor och behov, har möjlighet att röra sig fritt och välja den miljö som passar bäst för stunden.

“Vi funderade mycket kring hur vi människor använder platser i samhället och utnyttjar ytor. Vi kommer och mer bort ifrån att det är moderna kontorsmöbler vi behöver för att trivas på vår arbetsplats. Det är snarare något annat - en trivsam atmosfär.”, säger Joel Englund från Konstfack, en av skaparna.

“Vi ville skapa en arbetsplats där man kan röra sig fritt baserat på känslor och behov”

“Man behöver ha olika sfärer och känslor att röra sig i, på samma sätt som i naturen; man går runt eller sätter sig kanske i en glänta eller vid en sjö. Det kan jämföras med att människor förr i tiden gärna bosatte sig nära vattendrag, för att man sökte vissa kvalitéer i sin omgivning. På samma sätt ville vi skapa en arbetsplats där man upplever att man kan röra sig fritt baserat på hur man känner sig och vilka behov man har.”, säger Joel.

Projektgruppen ville samtidigt komma ifrån den “schyssta caffelatte­maskinen” eller “en mysig soffa”. Installationen blev därför ett naket kontor med enbart ett undertak. “Vi tror inte på att vi egentligen behöver alla de där möblerna och prylarna - det är hur det känns runt omkring oss, hur vi mår i vår miljö, som är det viktiga.”

Thermocassette -­ en värmelösning som tillgodoser enskilda behov

Fricos produkt Thermocassette HP är en värmestrålare som kan monteras utanpå taket, men även infälld i taket. Den infällda monteringen gör att värmen blir en del av taket och ger en diskret design. Produkten kan användas för totaluppvärmning, men även för zon- eller punktuppvärmning. Genom att sätta värmestrålare över specifika platser går det att fokusera uppvärmningen till en viss zon. Värmestrålaren skapar på så vis olika upplevda temperaturer och man slipper höja temperaturen i en hel lokal. Det var en lösning som passade perfekt för projektet The Atmosphere Based Workplace.

“En behaglig temperatur är ett grundläggande mänskligt behov”

Projektgruppen tittade på de grundläggande behov en människa har. “Det man behöver för att trivas är bland annat en behaglig temperatur. Temperatur är en så basal och viktig del för att kunna känna sig bekväm där man är och arbetar. Jag tycker det är tråkigt att de flesta utrymmen som formges för människor är inte anpassade för människor. Många gånger är kontor för varma på sommaren och för kalla på vintern och ofta har man också olika individuella behov.”

“Vi ville skapa en arbetsplats med zoner för olika temperaturskillnader

Projektgruppen visste vilken typ av lösning de var ute efter men inte exakt vem som kunde leverera den. “Vi ville ha en intravenös värmeplatta med innertak. Vi ville kunna skapa zoner med olika temperaturskillnader som man kan gå igenom och vistas i. Genom research hittade jag Frico och deras produkter som passade mycket bra i projektet.”, säger Joel.

Fricos produkt Thermocassette passade projektet perfekt vad gällde både funktion och formgivning. “Vad gäller design ville vi arbeta anonymt och takplattorna passade därför väldigt bra. De är fascinerande eftersom man kan hitta exakt samma vita plattor överallt - från kvarterspizzerian till det stora kontorslandskapet.”, Genom det plattindelade undertaket kunde projektgruppen skicka ner värme, fukt, doft, ljud och ljus. “Själva temperaturlösningen gav en jättebra effekt, särskilt avfuktningszonen som fungerade avkylande.”

Med Thermocassette kunde Frico möta projektet The Atmosphere Based Workplace och deras behov av en värmelösning med olika temperaturer för olika zoner -­ ett spännande projekt som kanske kommer att bli morgondagens kontor! The Atmosphere Based Workplace är ett projekt av Joel Englund, Hanna Wikström och Astrid Skog.

 

Relaterade produkter

Läs mer om Thermocassette HP >>