Hemligheten bakom ett behagligt inomhusklimat

Det är lätt att stirra sig blind på termometern när det känns för kallt hemma i lägenheten, i stugan eller på kontoret. Även om lufttemperaturen visar stadiga 22 grader kan det ändå kännas kallt.

Sanningen är att det finns en mängd olika faktorer som påverkar vårt intryck. När man mäter och bedömer inomhusklimat tittar man huvudsakligen på följande sex faktorer:

• Air temperature
• Lufttemperatur
• Strålningstemperatur
• Luftrörelse
• Luftfuktighet
• Aktivitetsnivå
• Isolering från kläder och möbler 

Lufttemperaturen inte allt
Hur vi upplever klimatet inomhus beror mer på den egna kroppstemperaturen och dess reglering än den faktiska lufttemperaturen. Vår aktivitetsnivå spelar givetvis också in. Har vi exempelvis ett arbete där vi sitter still framför en dator eller har vi ett fysiskt krävande jobb? Även om lufttemperaturen mitt i ett rum är normal kan det kännas kallt om väggar, golv och tak inte håller samma värme. Det är anledningen till att en stuga upplevs som kall om värmen precis slagits på. Alla ytor hinner nämligen inte värmas upp lika snabbt. Kalla golv är särskilt förrädiska. En matta kan då avhjälpa en annars betydande värmeförlust. Vilket golvmaterial det är har också betydelse. Klinkergolv känns i regel kalla medan trägolv upplevs som varma.

Det besvärliga draget
Vanligt är också att vi klagar på drag inomhus. Egentligen kan människor inte uppleva drag i sig. Det vi istället märker är att vi blir kalla om oklädda delar av kroppen såsom ansikte, händer, nacke eller anklar. Upplevelsen av drag är helt enkelt en värmeförlust som kommer sig av luftrörelsernas turbulens, hastighet och temperatur. Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg att vi människor är olika. Även om vi sätter en grupp människor i ett rum under samma förutsättningar kommer det alltid att vara några som fryser och några som svettas.