Hemligheterna bakom effektiv uppvärmning utomhus

Oberoende om du har en stor uteservering på en restaurang eller en liten privat terrass i trädgården så kommer du spendera mer tid där om den är uppvärmd. Så vad är hemligheterna bakom en bra värmedistribution?

Placering
Genom att placera infravärmarna i öppningarnas ytterkanter och rikta dem inåt mot matplats eller andra ytor där människor befinner sig, kommer du få en jämn och komfortabel värme. Eftersom värmestrålare bara värmer upp ytorna som de når kommer du känna dig kall om den sida som är bortvänd från värmaren. Med värme från åtminstone två håll kommer du känna dig varmare över hela kroppen. 


Effektbehov för inglasade uterum eller öppna terrasser
På en uteservering som inte är vindskyddad blir effektbehovet stort för att klara värmekomforten. Lämpliga värmestrålare är produkter med hög elementtemperatur. Räkna med ett effektbehov på 750-1000 W/m². Inglasade uterum ökar möjligheterna till att få en behaglig värme eftersom vindpåkänningen elimineras, men det kan ändå kännas kallt. Saknas isolering helt bör värmestrålare med hög yttemperatur användas. Räkna med ett effektbehov på 250 – 600 W/m² beroende på isolering. Är utrymmet ordentligt isolerat kan värmestrålare med lägre yttemperatur användas. Komplettera gärna med steglös reglering/timer för bästa komfort.

Tillbehör för en bättre installation
Det finns en hel del olika alternativ av infravärmare på marknaden idag, i alla möjliga prisklasser. Bestäm dig först vad du vill ha ut av din infravärmare. Behöver du kunna flytta den enkelt? Kommer den sitta skyddat från vatten och vind eller behöver den vara korrosionsbeständig? Sist men inte minst är din terras/uteservering byggd så att det enkelt går att installera infravärmarna korrekt? Om inte, välj en värmestrålare med många monteringsmöjligheter och anpassa den efter din terrass istället för tvärtom. Med tillbehör som stolpar, vajrar och olika fästen och konsoler, kan du vara säker på att installationen passar just din terrass perfekt.