Välj rätt värmestrålare

Vi på Frico är stolta över vårt breda sortiment av värmestrålare för utomhusmiljö. Lång livslängd, hög kvalitet och hjälpsamma tillbehör gör att vi har produkter som passar nästan var som helst. Men vilken värmare passar egentligen var?

Placering
Allra först är det viktigt att titta på var värmarna skall sitta någonstans. Är det mycket vindutsatt så behövs en värmare med hög effekt för att ge behaglig värme. Du behöver även fundera över på vilken höjd värmarna kommer att sitta. Sitter de på hög höjd behöver du också högre effekt och spridningen bör vara fokuserad så att den känns hela vägen ned till sittplatserna. För riktigt höga höjder rekommenderar vi vår värmare IHF som har en hög glödtrådstemperatur (2200 °C) och ger en riktad värmespridning som når långt.

Ska värmarna däremot sitta på låg höjd kommer det att upplevas obekvämt med en värmestrålare som är för fokuserad, välj istället gärna en värmestrålare med bred spridning, exempelvis IHW. För lägre höjder behövs en vidare värmespridning som upplevs mer behaglig på närmare håll. Halogeninfra IHW med vid värmespridning eller carboninfra IHC med mjukare värme är bra val. I mer skyddade utomhusmiljöer fungerar även comfortinfra CIR väl.

Rätt effekt
Fricos värmestrålare finns i effekter mellan 500 och 2000 W. Vilken du ska välja beror på hur skyddat området du ska värma upp är. En dimensionering på 600 – 800 W/m² höjer den upplevda temperaturen med ca 10 °C. Har du en mer skyddad miljö är effektbehovet lägre. I ett inglasat uterum kan effektbehovet bli så lågt som 250 W/m² beroende på isolering. Comfortinfra CIR är ett bra val här liksom carboninfra IHC som upplevs mjukare i inomhusmiljö. För mer utsatta lägen är IHF ett bättre alternativ, framförallt om de även sitter på högre höjd.

Utseende
Vilken design värmestrålarna ska ha är i många fall en fråga om tycke och smak. Vi rekommenderar våra IH-värmare för miljöer där man har högre krav på design. Men en liten infravärmare som CIR kan vara bra för andra placeringar tack vare sin diskreta utformning. Vilket ljus värmaren avger är naturligtvis också en faktor. IHW och IHF avger ett svagt rött sken medan IHC avger ett orange ljus. CIR avger inget direkt sken alls och är därför mycket diskret.