Elradiator, oljefylld radiator eller fläktkonvektor?

Småhus, flerbostadshus och lokaler värms till hög andel med el, antingen som enda källa eller i kombination med biobränsle eller med värmepump. Ofta används då radiatorer eller konvektorer. Vad ska man välja och vad är egentligen vad?

Fortfarande är det överlägset flest som väljer de gamla hederliga elementen över t.ex. golvvärme. Fördelar är att de är praktiska, lätta att reglera och inte minst lätta att byta ut om så behövs. De är också effektiva, snygga och behändiga på en och samma gång så länge de placeras och utformas rätt. Facktermen för värmeelement eller element är radiator. Tvärtemot vad namnet antyder sker bara en mindre del av värmeöverföringen genom strålning, merparten av värmen överförs genom konvektion. Konvektion kallas den roterande luftrörelse som bildas i ett rum då luften påverkas av en värmekälla. Konvektion fungerar bra eftersom den utjämnar temperaturskillnader i rummet och motverkar exempelvis kallras vid fönster eller att varm luft samlas vid taket.  Konvektorer har en ännu större andel konvektion än vanliga radiatorer, värmetransporten via strålning är här nästan försumbar. Vid påtvingad konvektion har man t.ex. en fläkt för att öka strömningshastigheten.

Konventionell, oljefylld eller fläkt – det är frågan

Ett val man ställs inför är om man ska välja en konventionell elradiator, en oljefylld radiator eller en fläktkonvektor. Alla tre har både fördelar och nackdelar. I jämförelsen nedan har vi jämfört standardvarianter av elradiatorer och oljefyllda radiatorer med Fricos fläktkonvektor PF Smart.

Här kan du läsa mer om Fricos fläktkonvektor PF Smart.

PS Vet du varför vår fläktkonvektor heter PF Smart? Jo, för att du kan styra den via en app på din Smartphone så att t.ex. stugan är varm redan när ni anländer. Det tycker vi är smart!